Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Резидентска програма "Pristhina has no river" 2015 г.

.

336 pristinaВ сътрудничество с TРАДУКИ и Гьоте-институт Qendra Multimedia и тази година обявява няколко резидентски стипендии за творчески престой в Прищина. За стипендиите могат да кандидатстват писателки/писатели и преводачки/преводачи от Югоизточна Европа (Словения, Хърватия, Черна гора, Сърбия, Румъния, Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония) и Германия. Краен срок за подаване на документите: 28 февруари 2015 г.

Печат

Марко Погачар гост на резидентската програма в Белград

.

333 pogacarПрез януари младият хърватски поет Марко Погачар гостува за един месец в Белград като стипендиант по резидентската програма на KРОКОДИЛ. По време на престоя си той се посвети на пътеписи и есета за своя нов сборник, чието излизане в Хърватска е предвидено за началото на 2016 г.

Печат

Тирана – IN BETWEEN: стипендии по резидентска програма за 2015 г.

.

334 from tirana with loveКултурно сдружение „Поетека” обяви стипендии за 2015 г. в рамките на резидентска програма "Tirana – IN BETWEEN". За тях могат да кандидатстват писателки и писатели, преводачки и преводачи на художествена литература от Югоизточна Европа (Словения, Хърватска, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, България и Румъния). Кандидатите, спечелили конкурса, ще бъдат поканени за един месец в Тирана.

Печат

Конкурс: Поощряване на преводите на представителни произведения на сръбската литература

.

332 ministarstvo kultureСръбското министерство за култура и информация публикува съобщение за конкурс за поощряването на преводачески проекти в чужбина. Ще бъдат подпомагани преводите на представителни произведения на сръбската литература в областта на лириката, прозата, драмата, детската литература (с изключение на рисувани книжки и учебници), а така също преводи на тематични сборници и теоретични произведения върху културата и изкуството, насочени към широка читателска аудитория.

Печат

Конкурс: Литературно пребиваване в Скопие 2015 – "Absolute Modern"

.

331 skopjeИздателство „Готен” в Скопие обявява стипендии за творчески престой в рамките на подкрепяната от ТРАДУКИ резидентска програма "Absolute Modern". Автори/ авторки и преводачи/преводачки от Югоизточна Европа (Словения, Хърватия, Сърбия, Албания, Kосово, Босна и Херцеговина, Черна гора, България и Румъния), проявяващи интерес към стипендиите, могат да кандидатстват до 15 февруари 2015 г. за четириседмичен престой в македонската столица.