Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Четвърти фестивал на световната литература в Загреб и Сплит

.

479 fsk62 автори, литературни и филмови критици, издатели и преводачи от 16 страни, свободен вход за всички прояви и симултанен превод от осем езика – ето това представляваше тазгодишният Фестивал на световната литература, който се проведе от 4 до 11 септември за първи път не само в Загреб, но и в Сплит.

Печат

Дияна Маткович като гост на КРОКОДИЛ в Белград

.

475 dijana zrenjaninПисателката, журналистка и преводачка Дияна Маткович пребивава през м. юли 2016 г. като Writer in Residence в писателския дом Kуча за писце на Сдружение KРОКОДИЛ в Белград. Тя е втората участничка в програмата от Словения. По време на престоя си работи основно върху превода си на романа Glava puna radosti от Огнен Спахич, но използва времето си и за да се запознае с писателки и писатели, поетеси и поети от Белград, Панчево, Нови Сад и други сръбски градове.

Печат

Преди да дойде есента – Диску(р)сия с Патрик Марино и Катя Грцич

.

474 patric marinoЛятото преваля, когато швейцарският писател Патрик Марино гостува в Сплит в рамките на създадената от Сдружение KУРС в сътрудничество с ТРАДУКИ резидентска програма. За първи път в Хърватия, той използва престоя си, за да се запознае с медитеранския начин на живот, да добие представа за местната културна сцена и да понаучи малко езика. Пише също така и нови стихотворения. Някои от тях бяха преведени на хърватски от сплитската преводачка Катя Грцич (тук можете да прочетете едно от стихотворенията му на двата езика), поради това беше логично, тя да бъде поканена за диску(р)сия с Патрик Марино на 29 август в изисканата обстановка на хотел „Белвю“. Разговорът беше модериран от Марио Главаш.

проектен партньор

traduki partners 2014 d