Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Европейска резидентска програма в Сараево 2016

.

sarajevoВ сътрудничество с ТРАДУКИ през 2016 г. ПЕН-Центърът на Босна и Херцеговина ще организира Европейската резидентска програма отново. Заинтересовани писател(к)и преводач(к)и от Словения, Албания, България, Черна гора, Хърватия, Косово, Македония, Румъния и Сърбия могат да се включат в конкурса за едномесечна стипендия и престой в Сараево до 10 декември 2015 г.

Печат

Трето издание на Фестивала за световна литература в Загреб

.

402 festival zagrebОт 3 до 11 септември в Загреб се проведе третото издание на Фестивала за световна литература. Разнообразната програма обхващаше публични четения, дискусии и филмови прожекции, а също така и събития, посветени на комиксите, музикални представления и изложба на картини и рисунки с литературни мотиви, създадена от местни творци. 73 гости от 15 страни – автори и авторки, критици и критички, преводачи и преводачки, редактори и редакторки – дадоха своя принос за успеха на тазгодишната фестивална програма. Организатор на Фестивала за световна литература в Загреб е издателство Фрактура. От самото начало на проекта TРАДУКИ е един от многобройните му помощници.

Печат

Трети фестивал на детската литература KРОКОДОКОДИЛ в Белград

.

401 krokodokodilПод мотото „Библиоскоп или Внимание, тук се чете“ през октомври за трети път се проведе Фестивалът на детската книга КРОКОДОКОДИЛ. В основното събитие – комбинация от литературни четения, филмови прожекции и разговори – участваха авторите на детска литература Владислава Войнович, Игор Коларов, Урош Петрович и Уте Вегеман от Германия, а също и режисьорът Милутин Петрович заедно с актрисите Таня Божкович и Милица Спасоевич, а главната цел беше да се онагледи връзката между детската литература и киното. Програмата, едновременно съдържателна и весела, беше модерирана от Ясминка Петрович, Раша Попов и ансамбъла на Младежки театър „Дадов”. В рамките на фестивала децата имаха възможност да участват в различни работилници или в конкурса за най-добра критика на любима книги или филм.

проектен партньор

traduki partners 2014 d