Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Вечер, посветена на Данило Киш в Еврейския музей във Виена на 20 октомври 2015 г.

.

378 kisВ своите най-значими произведения Данило Киш се занимава преследването на евреите по време на националсоциализма, сред чийто жертви е и баща му, а също и с жестоките практики на  сталинизма. Същевременно той много рано предупреждава за опасностите от националистическите тенденции в Югославия. Киш не дочака разпадането на страната си и последвалата война. Неговият литературен и политически завет и до днес не са загубили своето значение и актуалност.

Печат

ŠUŠUR! Литературен фестивал на адриатическия остров Корчула Korčula

.

377 susurВ Корчула, Хърватия, главно селище на острова със същото име, на 9 и 10 август 2015 г. се събраха писателки и писатели от пет страни, за да четат свои произведения в рамките на фестивала  ŠUŠUR! сред живописните кулиси на стария град и пред многобройната публика.

Печат

¿DON’T LOOK BACK IN ANGER!

.

376 angerМеждународното културно сътрудничество като политическа отговорност в Европа

Каква роля играе трансграничното културно сътрудничество при преодоляването на дълбоко загнезденото недоверие между най-близки съседи, характерно за Югоизточна Европа? По тези и други въпроси в навечерието на конференцията за Западните Балкани на 25 август 2015 г. във Виена дискутираха политологът Ненад Димитриевич, издателят и борец за човешки права Фатос Любоня и писателят Илия Троянов, а модератор на дискусията беше журналистът Улрих Ладурнер.  Събитието беше организирано от Федералното министерство по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия и ТРАДУКИ.

проектен партньор

traduki partners 2014 d