Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Илия Троянов в Белград

.

286 trojanow belgradВ културния център „Студентски град“  в Нови Белград на 12 юни 2014 г. се проведе литературно четене с писателя Илия Троянов. Троянов заедно с преводача си  Небойша Барач и със съдействието на Мила Маринкович-Брочич и Миролюб Стоянович представи романа Der Weltensammler (заглавие на българския превод: Събирачът на светове), който излезе с подкрепата на ТРАДУКИ на сръбски език в белградското издателство „Златни Змай”: вълнуваща книга за английския пътешественик Ричард Бъртън (1821-1890). Пъстрият приключенски роман на Троянов, посветен на една ексцентрична личност, показва, защо Западът до днес не е проумял нищо от тайните на другите светове.

Печат

Конкурс: Програма Artist-in-Residence във Виена

.

287 ausschreibungФедералното канцлерство на Австрия  в сътрудничество с KултурКонтакт Австрия предоставя за 2015 г. 50 резидентски стипендии за Виена. Конкурсът е ориентиран към работещите в областта на културата, които живеят извън Австрия, австрийски граждани не могат да участват в него.

Печат

Конкурс: ViceVersa – Първа българо-германска преводаческа работилница

.

looren aussenОт 9 до 16 ноември 2014 г. в Преводаческа къща Лорън във Вернетсхаузен, Швейцария, ще се проведе преводаческа работилница в рамките на програмата  ViceVersa на Германския преводачески фонд и на фондация Роберт Бош.

Печат

Ервина Халили в Нощта на музеите в Сараево

.

284 pozivnicaПоетесата Ервина Халили от Прищина, която през май беше стипендиантка по резидентска програма в Сараево, чете свои стихотворения в рамките на Нощта на музеите на 17 май в Музея на литературата и театралното изкуство на Босна Херцеговина.

Печат

Ахмед Бурич гостува на Диску(р)сия в Сплит

.

283 diskursijaЗа литературната вечер от поредицата „Диску(р)сия” сдружение KУРС покани на 14 май босненско-херцеговинския поет, журналист, преводач и музикант Aхмед Бурич, който понастоящем гостува в крайбрежния далматински град Сплит като стипендиант на резиденска програма.

Печат

"Šta ima!?" - Литература, изкуство и култура от Сараево и бивша Югославия

.

282 sta imaОт 19 март до 10 април многобройни автори и творци от Босна и Херцеговина и страните, възникнали след разпадането на Югославия, се събраха в Мюнхен, за да представят литературната, художествена и културна сцена в Сараево и в бивша Югославия в рамките на фестивала "Šta ima!?".