Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

За военните престъпления и военнопрестъпниците – сръбският журналист Боян Тончич е гостуващ писател в Сараево

.

471 toncicПрез юли 2016 г. сръбският журналист Боян Тончич гостува в Сараево в рамките на Европейската резидентска програма за писатели и преводачи в Сараево. В журналистическата си дейност Тончич се занимава с военни престъпления и военнопрестъпници, със сръбското (не)осмисляне на по-близкото минало на страната и с отношението на правосъдието или, по-общо казано, на обществото към извършителите. Както можеше да се очаква тези теми се превърнаха и в предмет на разговора с писателя, който босненският автор Ахмед Бурич проведе с Тончич на 21 юли в залата на Сдружението за развитие на културата и изкуството „Звоно”. Двамата обсъдиха в общ план възможностите и предизвикателствата на журналистическата дейност в Югоизточна Европа в днешно време.

Печат

Йелена Ленголд в Ново место

.

470 jelenaПрез юли 2016 г. сръбската писателка Йелена Ленголд стана част от поредицата писателки и писатели от Югоизточна Европа, които гостуват в словенското Ново место в рамките на създадената от издателство Гога и ТРАДУКИ резидентска програма. На 26 юли писателката се представи пред словенската читателска публика в книжарницата на издателството и в разговор със Светлана Слапшак. Разговорът засегна предимно сборника с разкази на Ленголд Vašarski mađioničar [Магьосникът по панаирите], за който през 2011 г. тя беше отличена с Литературната награда на Европейския съюз и който бе преведен на словенски език преди повече от година.

Печат

Стипендии „Шрите” за 2017 г.

.

adimlarОт 2007 г. фондация „С. Фишер” предоставя стипендиите „Шрите” (Стъпки) на преводачи на немскоезична литература от Турция и страните от Югоизточна Европа. Стипендиите дават възможност за едномесечен престой в Литературния колоквиум в Берлин. Междувременно програмата беше разширена с целевите езици белоруски, полски и украински. Следователно за стипендиите могат да кандидатстват преводачи от: Полша, Беларус, Украйна, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, България, Румъния, Молдова, Албания и Турция.

проектен партньор

traduki partners 2014 d