Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

„Pristhina has no river“: Екатерина Петрова и Динко Телечан на Литературния фестивал POLIP

.

545 panelПрез май организаторите на подкрепената от ТРАДУКИ резидентска програма „Prishtina has no river” поздравиха като свои гости писателя Динко Телечан (Хърватия) и литературната и конферентна преводачка и културна журналистка Eкатерина Петрова (България). По време на четириседмичния си престой гостите участваха в Международния литературен фестивал POLIP, който се провежда ежегодно в столицата на Косово от Qendra Multimedia. Освен да популяризира литературата, фестивалът се стреми и да укрепва доверието между страните в травматичния балкански регион. Динко Телечан се представи пред читателска публика и в рамките на Поетичния фестивал в Печ (Косово).

Печат

Загребски фестивал на книгата 2017

.

544 book festС богатата си програма Загребският фестивал на книгата Zagreb Book Fest, проведен от 22 до 28 май, оживи културната сцена в хърватската столица. Фестивалът беше организиран от издателство Ljevak с финансовата подкрепа на ТРАДУКИ и други партньори. Събитието привлече много гости и посетители от страната и чужбина със своите литературни четения и работилници за деца, премиери на новоизлезли книги, разговори с писателки и писатели от Австрия и други страни, с лекции на философски и исторически теми, дискусии, филмови прожекции и концерти. В центъра на вниманието по време на третото издание на фестивала бяха австрийската литература и темата „Крехкост“.

Печат

Литературен фестивал PRO-ZA Balkan в Скопие

.

542 jergovicИздателство „Икона“ организира в Скопие от 28 до 30 май петото издание на Международния литературен фестивал PRO-ZA Balkan. В рамките на фестивалната програма пред македонска публика лично се представиха седем авторки и автори. ТРАДУКИ подкрепи участието на Mиленко Йергович, Наташа Крамбергер, Владимир Пищало и на стипендианта по резидентска програма Антон Баев. Бяха поканени и експерти в областта на литературата от чужбина, които използваха програмата „Skopje Fellowship“, за да създадат контакти с македонски автор(к)и и издателства. В заключителната фаза на фестивала Миленко Йергович беше отличен с тазгодишната награда на PRO-ZA Balkan.

проектен партньор

traduki partners 2014 d