Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Йован Николич гостуващ писател в Сплит

.

529 jovan nikolic splitКато начало на тазгодишната резидентска програма „Марко Марулич“, подкрепяна от ТРАДУКИ, през месец март по покана на сдружение „КУРС“ в Сплит пристигна писателят Йован Николич. Син на ром и сръбкиня, Николич емигрира през 1999 г. в Германия и днес е един от най-известните гласове на ромската литература в Европа.

Печат

Фондация „ЦАЙТ“ организира Лятна академия „History Takes Place“ в Сараево и Белград

.

528 zeitstiftungФондация „ЦАЙТ“ кани млади изследователки и изследователи от различни страни да се включат в Лятната академия „History Takes Place – Dynamics of Urban Change“, която ще се проведе от 4 до 15 септември  2017 г., и в рамките на това събитие да се посветят на комплексната и променлива история на Белград и Сараево. Лятната академия е ориентирана основно към докторант(к)и от областта на историята, изкуствознанието, археологията, културологията и политологията, а така също и към млади архитект(к)и и урбанолози. Работният език на събитието ще бъде английският. Краен срок за кандидатстване: 29 май 2017 г.

Печат

Sarajevo Debate on Europe

.

524b sarajevoНа 26 април участници от 14 европейски страни дискутираха в Сараево темата „Европа в капана на идентичностите? Разцвета на националните разграничения и идеята за Европа“. Подиумната дискусия е включена в рамките на поредицата „Debates on Europe“, която се организирана от Фондация „С. Фишер“, Културна фондация „Алианц“ и Германската академия за език и литература и от 2012 г. се провежда на различни места. Партньори на събитието бяха Гьоте-институт Босна и Херцеговина и ТРАДУКИ с подкрепа от фондовете на Министерството на външните работи на Федерална Република Германия.

проектен партньор

traduki partners 2014 d