Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Лисандри Кола в Белградската писателска къща „Куча за писце“

.

621 kola lisandriПисателската къща на сдружение „Kрокодил, в която вече са гостували над 60 авторки и автори, посрещна през март още един гост на програмата и му предостави възможността да се запознае с белградската литературна сцена и да се представи пред читателската публика в града: Младият писател Лисандри Кола от Шкодра (Албания) пребивава един месец в сръбската столица в рамките на подкрепения от ЕС проект „Reading Balkans“.

Печат

Йорданка Иванова Белева като гостуваща писателка в Сплит

.

620 reading balkansВ рамките на подкрепената от ЕС резидентска програма „Reading Balkans 2018“ сдружение КУРС в Сплит поздрави в началото на април българската писателка Йорданка Иванова Белева. По време на едномесечния си престой тя се посвети на работата си, но успя и да се запозна с различните лица на културния живот в Сплит. В разговор с Марио Главаш и преводачката Ксения Банович от Загреб Йорданка Белева се представи пред читателската публика в Сплит в рамките на литературна вечер от поредицата „Диску(р)сия“.

Печат

„Системна грешка?“ Вечер, посветена на политическата система на Босна и Херцеговина и дългия път към европейската нормалност

.

617 systemfehlerНа 22 май 2018 г. политологът Тобиас Флесенкемпер (Дюселдорф) и историкът д-р Николас Мол (Сараево/ Париж) разговаряха с Аднан Черимагич от Берлинската инициатива за европейска стабилност и представиха току-що издадения от тях сборник Das politische System Bosnien und Herzegowinas. Herausforderungen zwischen Dayton-Friedensabkommen und EU-Annäherung / Политическата система на Босна и Херцеговина. Предизвикателствата между Дейтънското мирно споразумение и приближаването към Европейския съюз (издателство „Шпрингер“). Събитието се проведе в сградата на фондация „Хайнрих Бьол“ и беше модерирано от Хана Стоич, ръководител-проекти при Традуки. В 11 глави сборникът представя важни аспекти от цялостната политическа система в Босна и Херцеговина, създадена първоначално като временно решение, но показала впоследствие по-голяма устойчивост от много предхождащи я държавни устройства в страната. Изглежда обаче, че Босна и Херцеговина е застинала в „трайна и стабилна криза“, която често бива разглеждана като последица от Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., интерпретирано като „системна грешка“.

проектен партньор

traduki partners 2014 d