Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

„Trgni se! Poezija!“ – Белградски фестивал на поезията и книгата

.

537 belgradПод мотото „Beyond all evil“ – един стих на поета Владислав Петкович Дис – сдружение „Тречи търг“ организира от 11 до 15 май Белградския фестивал на поезията и книгата „Trgni se! Poezija!“. Над 70 авторк(к)и, преводач(к)и и хора на изкуството от 14 европейски страни се включиха в разнообразната фестивална програма в Белград, Чачак и Панчево, която освен четения и разговори предлагаше и изложби, кинопрожекции, музика и мултимедийни събития и включваше специални събития за ученици и студенти.

Печат

Работилница “Wake up Europe, Sarajevo Calling” – краен срок за кандидатстване: 28 май 2017

.

536 wakeupeuropeИсторическият музей на Босна и Херцеговина понастоящем преработва концепцията си за постоянната експозиция „Сараево под обсада”, която беше открита през 2003 г. В този контекст и в сътрудничество с Дружеството за Югоизточна Европа музеят организира двудневна работилница на тема “Wake up Europe, Sarajevo Calling”, която ще се проведе от 26 до 29 юни 2017 г. в Сараево. Работилницата ще срещне екипа на Историческия музей с куратори, историци и педагози от страните на Западните Балкани и от Европейския съюз с цел да бъдат изготвени конкретни предложения за по-нататъшното развитие на изложбата.

Текст на обявата (на английски език)

Печат

Волфганг Щреек на авторско турне в България

.

532 streekВ началото на май социологът Волфганг Щреек отпътува за София, за да представи книгата си Gekaufte Zeit. Die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus, която неотдавна излезе в превод на български език (Купено време. Отложената криза на демократичния капитализъм). Представянето беше организирано от издателство „KX – Критика и хуманизъм“ в сътрудничество с Гьоте-институт България. Публиката проследи с голям интерес оживения дебат между Хайнрих Гайзелбергер (издателство „Зуркамп“), проф. Стилян Йотов (ко-преводач) и професор Александър Кьосев (Софийски университет).

проектен партньор

traduki partners 2014 d