Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Антон Баев използва престоя си в Скопие за проучвания във връзка с новия си роман

.

547 baev antonВ рамките на подкрепената от ТРАДУКИ резидентска програма “Absolutely modern” българският писател Aнтон Баев през месец май гостува за четири седмици в Скопие. Като гост на издателство Готен той имаше възможност да работи над новия си експериментален роман, който представлява продължение на публикувания през 2016 г. Светата кръв.

Печат

Вечер на пънк-поезията с Есад Бабачич, гостуващ писател в Сплит

.

546 babacicСлед представителя на Босна и Херцеговина Мустафа Звездич в писателското жилище на сдружение KУРС в Сплит се настани Eсад Бабачич, писател и певец в легендарната пънк-група Виа Офензива от Словения. Той е смятан за един от най-оригиналните и известни представители на словенската литературна сцена. Като стипендиант на подкрепяната от ТРАДУКИ резидентска програма „Марко Марулич“ на 6 юни гостът разговаря в рамките на поредицата „Диску(р)сия“ със Свето Далматински, съучредител на хърватската пънк-сцена и автор на многобройни текстове и графитни надписи. Предмет на разговора бяха музиката, пърформансът, поезията и съпротивата. Както обикновено вечерта модерира Марио Главаш.

Печат

„Pristhina has no river“: Екатерина Петрова и Динко Телечан на Литературния фестивал POLIP

.

545 panelПрез май организаторите на подкрепената от ТРАДУКИ резидентска програма „Prishtina has no river” поздравиха като свои гости писателя Динко Телечан (Хърватия) и литературната и конферентна преводачка и културна журналистка Eкатерина Петрова (България). По време на четириседмичния си престой гостите участваха в Международния литературен фестивал POLIP, който се провежда ежегодно в столицата на Косово от Qendra Multimedia. Освен да популяризира литературата, фестивалът се стреми и да укрепва доверието между страните в травматичния балкански регион. Динко Телечан се представи пред читателска публика и в рамките на Поетичния фестивал в Печ (Косово).

проектен партньор

traduki partners 2014 d