Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Резидентска програма: Мая Гал Щромар проучва архивите в Сараево

.

570 residenzПрез август ПЕН-Центърът на Босна и Херцеговина поздрави словенската писателка Mая Гал Щромар като гостенка на подкрепяната от ТРАДУКИ резидентска програма. По време на престоя си авторката проучваше архивните сбирки с цел да открие причините за смъртта на дядо си, разстрелян през 1941 г. в Сараево от Гестапо. Именно това е събитието, което авторката поставя в основата на новия си роман.

Печат

Василе Ерну гостуващ писател в Сплит

.

569 splitНа 29 август в рамките на поредицата „Диску(р)сия“ Василе Ерну се представи пред литературно изкушената публика в Сплит. Румънският автор е смятан за един от най-значимите представители на съвременната източноевропейска литература и през август беше стипендиант на подкрепяната от ТРАДУКИD резидентска програма на Сдружение KУРС „Марко Марулич“. По време на престоя си в крайбрежния далматински град Василе Ерну работи върху последната част от трилогията си Mică trilogie a marginalilor.

Печат

„Tirana in Between“: Ясна Шамич на гости в Албания

.

566 samic jasnaПрез юли културната организация Поетека поздрави писателката и преводачка от Сараево като гостенка на подкрепяната от ТРАДУКИ резидентска програма “Tirana in Between”. По време на престоя си, богат на пътувания, посещения в музеи и исторически забележителности, а също и на срещи с колежки и колеги, Ясна Шамич успя да събере многобройни впечатления.

проектен партньор

traduki partners 2014 d