Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

„Отвъд носталгията и проклятието. Какво остана от Титова Югославия?“

.

526 titoПовече от 130 слушатели се отзоваха на поканата за представянето на биографията на Тито Tito in tovariši, написана от словенския историк Йоже Пиревец. Под заглавието „Jenseits von Nostalgie und Verdammnis. Was blieb vom Tito-Jugoslawien“ [Отвъд носталгията и проклятието. Какво остана от Титова Югославия] гостите на подиума оживено дискутираха същността на феномена „Тито“, въпроса защо и до днес мнозина го почитат, а други го отричат, какви са разликите между него и другите управляващи по същото време. Бяха засегнати и теми като отношенията му със страните от третия свят, недостатъчното обръщане към миналото и Втората световна война. Представянето на книгата и дискусията бяха организирани от KултурКонтакт Австрия, участник в Литературната мрежа ТРАДУКИ, и в сътрудничество с Австрийския институт за международна политика (oiip).

Печат

„Trgni se! Poezija!“ – Белградски фестивал на поезията и книгата

.

537 belgradПод мотото „Beyond all evil“ – един стих на поета Владислав Петкович Дис – сдружение „Тречи търг“ организира от 11 до 15 май Белградския фестивал на поезията и книгата „Trgni se! Poezija!“. Над 70 авторк(к)и, преводач(к)и и хора на изкуството от 14 европейски страни се включиха в разнообразната фестивална програма в Белград, Чачак и Панчево, която освен четения и разговори предлагаше и изложби, кинопрожекции, музика и мултимедийни събития и включваше специални събития за ученици и студенти.

Печат

Работилница “Wake up Europe, Sarajevo Calling” – краен срок за кандидатстване: 28 май 2017

.

536 wakeupeuropeИсторическият музей на Босна и Херцеговина понастоящем преработва концепцията си за постоянната експозиция „Сараево под обсада”, която беше открита през 2003 г. В този контекст и в сътрудничество с Дружеството за Югоизточна Европа музеят организира двудневна работилница на тема “Wake up Europe, Sarajevo Calling”, която ще се проведе от 26 до 29 юни 2017 г. в Сараево. Работилницата ще срещне екипа на Историческия музей с куратори, историци и педагози от страните на Западните Балкани и от Европейския съюз с цел да бъдат изготвени конкретни предложения за по-нататъшното развитие на изложбата.

Текст на обявата (на английски език)

проектен партньор

traduki partners 2014 d