Преводи от, за и в Югоизточна Европа

Статии

Печат

Панаир на книгата и фестивал на авторите „vRIsak“ в Риека

702 vrisakОт 12 до 19 май в Риека за дванадесети път се проведе панаир на книгата и фестивал на авторите vRIsak. Над сто автор(к)и, критици, преводач(к)и, музикант(к)и и представител(к)и на други изкуства се събраха в хърватския пристанищен град. За втори пореден път в рамките на фестивала се присъди наградата V.B.Z. за непубликуван роман, а тазгодишният й носител е черногорската писателка Оля Кнежевич.

Печат

Reading Balkans: Мария Павлович на посещение в Скопие

701 pavlovicВ Скопие проектът „Reading Balkans“ тази година стартира с гостуването на писателката Mария Павлович от Сърбия. Резидентския си престой тя посвети предимно на работата над дисертационния си труд и бъдещия си роман с работно заглавие „Риск“. Освен това гостенката създаде важни контакти с литературните среди и участва в литературно събитие в Струмица, организирано от издателство Готен. В разговор с Далибор Плечич и заедно с българския автор Петер Денчев тя се спря на въпроси на литературната естетика и на литературните взаимоотношения в Югоизточна Европа.

Печат

“Reading Balkans”: Литературна вечер с Дияна Маткович

700 matkovicВеднага след гостуването на първия за годината гост по резидентската програма Даим Мифтари в Сараево пристигна словенската писателка Дияна Маткович, за да се потопи за месец в рамките на „Reading Balkans“ в културния и литературен живот на Босна и Херцеговина.