Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Eins im Andern

Швитер, Моник.

574 schwitter jedno u drugomЕдна вечер, когато, вместо да пише, издирва в „Гугъл“ данни за първата си любов, научава, че някогашният й любим се е хвърлил от осмия етаж. Преди почти пет години. Шокирана е както от новината за смъртта му, така и от факта, че той никак не й е липсвал. И ето, че сега той отново се намесва в живота й, дори по-силно, отколкото приживе.

Какво е любовта? Как става така, че тя просто идва и си отива? И къде отива, когато си отиде? И какво се случва с актуалната любовна история? Ах, той просто си седи в стаята, преглежда си мейлите или гледа телевизия.

Протагонистката на Моник Швитер започва любовно следствие: Разнищва любовната си биография, спирайки се на 12 мъже, които са свързани с дванадесетте апостоли, посланици на вярата и любовта, не само чрез имената си. Описвайки ги, главната героиня придава на 12-те мъже почти митични контури и изпълва образите им с любов, живот и събития. И колкото по-дълго пише, толкова повече рамковата история, настоящата ситуация в любовния й живот, излиза на преден план и накрая окончателно поема инициативата в действието.

Романът Eins im Andern [Едно в друго] от Mоник Швитер излезе на хърватски език (Откъс) в превод на Хелен Синкович под заглавие Jedno u drugom в издателство OкеанМоре, Загреб.