Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

4 държави 1 език: В неделя в Белград се открива 62. Международен панаир на книгата

.

577 belgradНа 22 октомври в Белград ще започне 62-ят Международен панаир на книгата. Тазгодишната програма на панаира е под надслов 4 държави 1 език и е разработена и организирана от ТРАДУКИ под ръководството на Хана Стоич. Като почетен гост този път няма да бъде представяна отделна страна, а един език. Така до 29 октомври във фокуса на Белградския панаир на книгата ще стои немският език.

„Синият диван“, този популярен в Германия формат за разговори с писатели, за първи път ще бъде изнесен в чужбина в рамките на панаира и ще представи в динамични, половинчасови разговори със сръбски журналисти и литературни критици автори като Херта Мюлер, Марсел Байер, Валентин Грьобнер, Йонас Люшер, Ян Вагнер, Фолкер Кучер, Дана Григорчеа, Инго Шулце, Катрин Рьогла, Мелинда Надж Абонжи и Йенс Дитмар. Тази възможност програмата 4 държави 1 език дължи на любезната подкрепа на медийния концерн „Бертелсман“, на телевизионния канал ZDF, на радио-програмата „Дойчландфунк Култур“ и на Литературна мрежа ТРАДУКИ.

Цялостното участие на страните от немскоезичното пространство е осигурено и подкрепено от Министерството на външните работи на Федерална република Германия, Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия, Федералното канцлерство на Република Австрия, Швейцарската културна фондация „Про Хелвеция“, Гьоте-институт Белград, Австрийския културен форум в Белград, Европейската литературна мрежа ТРАДУКИ, както и от посолствата на Германия, Австрия и Швейцария в Сърбия.

За „Синия диван“

577 das blaue sofa„Синият диван“ е общ писателски форум на Бертелсман, ZDF  и Дойчландфунк Култур. На панаирите на книгата във Франкфурт и Лайпциг „Синият диван“ е утвърдена институция от 2000 г. В Берлин е въведен е за първи път през 2005 г. През 2011 г. Франкфуртският празник на четенето Open Books за първи път се открива с авторска гала-вечер на „Синия диван“. От Лайпцигския панаир на книгата през 2000 г. на „Синия диван“са проведени около 2 500 разговори с писатели, сред гостите са носителите на Нобелова награда Светлана Алексиевич, Михаил Горбачов, Гюнтер Грас, Херта Мюлер, Кристиане Нюслайн-Фолхарт, Орхан Памук, Джоузеф Стиглиц, Марио Варгас Льоса и Ян Мо. През 2017 г. „Синият диван“ ще гостува на Международния панаир на книгата в Белград в рамките на програмата 4 държави 1 език.

Програма на панаира

проектен партньор

traduki partners 2014 d