Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Литература и рокендрол: Мобилна резидентска програма в Челобърдо, Черна гора

.

582 celo brdo„Доживотна свобода“ – това мото, вдъхновено от дискурса за свободата, разгърнат в началото на 20-ти век в средите на сръбски сюрреалисти – беше тема на Четвъртата мобилна резидентска програма, която се проведе от 25 септември до 10 октомври в Челобърдо, Котор и Будва. Подкрепената от ТРАДУКИ програма бе организирана от ZMUC (Белград) и Za Druga (Петровац).

В Котор бе проведен интензивен диалог между различни текстове – поезия, проза и рокендрол – по темата „Доживотна свобода“, в който се включиха писателят Звонко Каранович от Белград и Фарук Шехич от Сараево, създателят и текстописецът на сплитската хип-хоп-банда TBF, Саша Антич и поетесата Катарина Сарич от Будва. Белградският автор Владимир Йованович пък се представи пред публиката в Челобърдо.

Истински рокендрол-хепънинг се разигра в старинната част на Будва, когато писателите Ася Бакич от Загреб и Джордже Шчепович от Подгорица изнесоха съвместно представление с Дино Капетанович, водещия вокал на черногорската алтернативна рок-група Autogeni Trening, с рок-поета и музикант Никола Вранкович, в миналото фронтмен на белградската група Block Out, а понастоящем изпълнител с успешна солова кариера, а също така и с участието на Небойша Симеунович Сабляр, водещ вокал на рок-бандата от Белград Dža ili Bu.

По време на резидентската програма през тази година бе създадена нова проза, поезия и музика на тема „Доживотна свобода“. Произведенията бяха публикувани от гостуващите творци и на специален блог. Различни интервюта с участничките и участниците в програмата, впечатления от различните прояви могат да бъдат прочетени тук.

bwd  Set 1/2  fwd

проектен партньор

traduki partners 2014 d