Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Aлександър Мойси и изкуството на съвършената смърт – литературно турне в Косово

.

618 moissiВ началото на 2000 г. в берлинското издателство „Аргон“ излезе биографията на звездата на театъра от началото на 20-ти век Александър Мойси, написана от журналиста Рюдигер Шапер: Moissi. Triest, Berlin, New York. Eine Schauspielerlegende [Мойси. Триест, Берлин, Ню Йорк. Една легенда на театъра]. Неотдавна книгата беше преведена на албански език от Фериде Бериша и издадена от издателство ПA, Прищина, а авторът й осъществи през април 2018 г. литературно турне в Косово, подкрепено от ТРАДУКИ.

В множество четения и разговори Шапер представи живота на албанеца Мойси (албанското му име всъщност е Александър Мойсиу), роден през 1879 г. в Триест и превърнал се под ръководството на Макс Райнхард в Берлин в театрална легенда. Специалитетът на Мойси е способността по съвършен и прекрасен начин на изиграе смъртта на героя си. Актьорът умира във Виена през 1935 г. от възпаление на белите дробове. В началото на пътуването си авторът, преводачката Фериде Бериша и историкът д-р Корд Пагенщехер от Свободния берлински университет са приети в Министерството на културата на Косово. На 6 април книгата е представена в Националния театър в Прищина, а в събитието освен Шапер, Бериша и Пагенщехер участва и Йетон Незирай от Кендра Мултимедия, на 7-и април има премиера на книгата и в Градската библиотека в Пея.

Това литературно пътуване получава широк медиен отзвук в Косово, излъчени са три телевизионни репортажа, появяват се множество статии във вестниците.  

Отзиви в медиите: Koha Ditore, Indeks online, Koha Ditore, KultPlus, Ekonomia online, Klan Kosova, Tribuna Channel, Gazeta Observer

проектен партньор

traduki partners 2014 d