Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Тържествено откриване на уебсайта на Ромския архив

.

677 romarchiveСлед четиригодишната фаза на изграждане на т. н. РомАрхив – международен дигитален архив на европейските синти и рома – вече е на разположение онлайн. Почти 12-те милиона синти и рома в Европа често живеят в периферията на обществото и все още са потърпевши от различни форми на дискриминация, криминализация и преследване. Почти липсват положителни обратни примери, а също и информации за богатата култура на европейските синти и рома. Гласовете им рядко биват чувани. На този фон беше създаден Ромският архив, непрестанно нарастваща сбирка с художествени произведения от всички жанрове, допълнена с исторически документи и научни текстове. В центъра на проекта е поставен начинът, по който представителите на тези общности виждат себе си: В съдържателно отношение всяка една от десетте области на архива се управлява от отделен екип от куратори. Проектът е подкрепян от Федералната културна фондация .

Страницата на Ромския архив беше тържествено представена в Академията на изкуствата в Берлин като част от фестивална програма. От 24 до 27 януари пъстра поредица от концерти, изложби, кинопрожекции, четения, дискусии, театрални и танцови спектакли се постара да онагледи богатството и многообразието на културната и художествена продукция на творците синти и рома. Предстоят събития в Будапеща и Букурещ във връзка с представянето на новия уебсайт.

Щастливи сме, че и ТРАДУКИ имаше възможност да допринесе за обогатяването на тържествата чрез една литературна вечер: Сръбският автор Йован Николич прочете избрани текстове от „Оркестърът на жените, които ме напуснаха“ и „Бяла врана, черно агне“. Немската авторка Анита Авосуси прочете откъс от автобиографичната си книга „Отче наш“. Вечерта беше модерирана от д-р Беате Едер-Йордан, кураторка на архивна област „Литература“, която направи и въведение в тази част от архива. Българската културоложка София Захова говори по темата „Нито млада, нито неразвита. Ромската литература в балканските страни“.

bwd  Set 1/2  fwd

Отзиви в медиите: Берлинер цайтунг, Дойчландфунк, Дойче веле, Фокус, Франкфуртер рундшау, тац

проектен партньор

traduki partners 2014 d