Преводи от, за и в Югоизточна Европа

автор(к)и

Печат

Ахмети, Мимоза

ahmeti_mimoza
Родена е през 1963 г. в учителско семейство в северноалбанския град Круя. Още в годините преди падането на комунистическата система тя публикува стихове, които стигат и дори често излизат извън границите на социалистическия реализъм, залегнал в доктрината на изкуството тогава.

Необичайния си за албанските условия радикализъм в художествената изява тя запазва и след промяната. Пламенно, понякога по нестандартен начин, но винаги уверено, тя разнищва травматизмите, табутата и комплексите на албанското общество. Изявява се не само като писателка, но и в други жанрове, като художничка и певица и си е извоювала известна популярност с композираните от нея самата песни. Заради нестандартния си външен вид и начина на живот и творчество, които в традиционното (и патриархално) общество на Албания се смятат за екстравагантни, и най-вече заради самоувереното предявяване на личностни права като жена, тя непрекъснато е изложена на нападки, които не я оставят безучастна. В романа си “Халюцинациите на една жена” („Gruaja halucinante“) тя отразява дълбоката си психическа и творческа криза.

Мимоза Ахмети е публикувала редица стихосбирки, последните от които са „Делириум" и “Цветен прашец” („Pjalmimi i luleve“), освен това кратка проза и още един роман – “Архитрав” („Arkitrau”). Мимоза Ахмети е омъжена и има две дъщери.