Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

“Debate on Europe” в Скопие, 7 - 9 юни 2018

.

619 skopjeВ сътрудничество с ТРАДУКИ и македонската неправителствена организация „Контрапункт“ между 7 и 9 юни в Скопие ще се проведе „Debate on Europe“ в рамките на годишните международни дискусионни срещи, организирани от 2012 г. от Фондация „С. Фишер“, Германската академия за език и литература и Културна фондация „Алианц“. Досега домакини на „Дебатите за Европа“ са били Будапеща и Букурещ, Белград и Атина, Нарва, Мински, Харкив и Петербург, а последната проява е била в Сараево.

Печат

Reading Balkans: Марко Погачар в Тирана

.

622 pogacarВ рамките на програмата „Reading Balkans“ хърватският лирик Mарко Погачар пребивава в Тирана през април 2018 г. като Writer in Residence. Като гост на издателство POETEKA Погачар се запозна с алтернативния културен живот в Тирана и предприе пътуване из южните части на страната, за да натрупа нов материал за своите пътеписи. В края на престоя си гостът и албанският поет Aриан Лека проведоха работилница със студенти от Тиранския университет „Марин Барлети“. В работилницата се включиха и други автори и преводачи. Дискутирани бяха въпроси, свързани с ролята на литературата и изкуството днес, със значението на думата, особено с оглед на 50-тата годишнина на Пражката пролет.

Печат

Лисандри Кола в Белградската писателска къща „Куча за писце“

.

621 kola lisandriПисателската къща на сдружение „Kрокодил, в която вече са гостували над 60 авторки и автори, посрещна през март още един гост на програмата и му предостави възможността да се запознае с белградската литературна сцена и да се представи пред читателската публика в града: Младият писател Лисандри Кола от Шкодра (Албания) пребивава един месец в сръбската столица в рамките на подкрепения от ЕС проект „Reading Balkans“.

проектен партньор

traduki partners 2014 d