Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

През лятото стартира новата резидентска програма на ТРАДУКИ в София

.

531 next pageДо 15 юни писателки и писатели, преводачки и преводачи могат да кандидатстват за едномесечен престой в Къщата за литература и превод в София. В сътрудничество с ТРАДУКИ Фондация Следваща страница организира нова резидентска програма с цел стимулиране на литературния обмен между страните в Югоизточна Европа и между Югоизточна Европа и немскоезичното пространство. Стипендията дава възможност за концентрирана работа върху писателски или преводачески проект, за използване на библиотеки и научни центрове, за създаване на контакти. Гостите ще имат възможност да се потопят в културния живот на София и да се представят пред българска публика.

Печат

Наградата „Фабян Хафнер“ за изключителни постижения в областта на превода (немски-словенски)

.

530 ausschreibungГьоте-институт в сътрудничество с Литературен колоквиум Берлин (LCB) представи за първи път наградата „Фабян Хафнер“, която ще се присъжда на най-добрите преводачки и преводачи от немски на словенски език и обратно. През 2017 г. наградата ще се присъди за изключително постижение в областта на превода от немски на словенски език, а през 2018 г. за изключително постижение в превода от словенски на немски език. Наградата носи името на преводача, поета и литературоведа Фабян Хафнер (1966–2016), чието дело е от особено значение за Словения, и включва едномесечна стипендия за пребиваване в „Литературен колоквиум Берлин“. Краен срок за подаване на документи: 30 юни 2017 г.

Печат

Фондация „ЦАЙТ“ организира Лятна академия „History Takes Place“ в Сараево и Белград

.

528 zeitstiftungФондация „ЦАЙТ“ кани млади изследователки и изследователи от различни страни да се включат в Лятната академия „History Takes Place – Dynamics of Urban Change“, която ще се проведе от 4 до 15 септември  2017 г., и в рамките на това събитие да се посветят на комплексната и променлива история на Белград и Сараево. Лятната академия е ориентирана основно към докторант(к)и от областта на историята, изкуствознанието, археологията, културологията и политологията, а така също и към млади архитект(к)и и урбанолози. Работният език на събитието ще бъде английският. Краен срок за кандидатстване: 29 май 2017 г.