Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Конкурс: Международна преводаческа работилница в Мюлхайм

.

507 muelheimНемският център към Международния театрален институт заедно с Мюлхаймския фестивал "Щюке" (Пиеси) кани професионални преводачи и преводачки на немскоезични драматургични произведения за участие в работилница, която ще се проведе от 12 до 21 май 2017 г. В центъра на заниманията ще бъде конкретната работа над избрани текстове. Паралелно ще бъдат организирани събития, които ще направят възможно по-доброто разбиране на културния и политически контекст на произведенията и на съвременния немски театър. Заявки за участие се приемат до 10 февруари 2017 г.

Печат

Литературна стипендия "Градски писател/писателка на Грац“ 2017/2018

.

506 grazОбщина Грац отново обявява едногодишната литературна стипендия „Градски писател/ писателка на Грац” за периода от септември 2017 до август 2018 г. Стипендията включва безвъзмездното предоставяне на жилище в двореца „Черини”, разположен на хълма „Шлосберг”, както и месечната сума от 1 100 евро. Целта е да бъдат подкрепени авторки и автори, които в творбите си доказват способност за иновации и свързаност с настоящето, високо естетическо и езиково ниво, автентичност и художествена самостоятелност. Престоят им в Грац трябва да бъде принос към културния обмен и да доведе до взаимодействие с литературната сцена в града. Срок за подаване на документи: 31 март 2017.

Печат

Финансова помощ за издаване на словенски автори и авторки

.

504 slowenienСловенската агенция за книгата JAK обяви конкурс за получаване на финансова подкрепа при издаването на произведения на словенски авторки и автори в немскоезичното пространство. Кандидатури се примат до 1 февруари 2017 г. Програмата е насочена към издателства в немскоезичния свят. Предвидената помощ може да обхваща до 50% от планираните разходи и до 11 000 евро. Получилите подкрепа проекти трябва да бъдат реализирани до 30 септември 2018 г. В разходите се включват превод, редактиране, печат, набор/оформление и маркетинг.