Преводи от, за и в Югоизточна Европа
Печат

Словенският съюз на писателите обявява конкурс за творчески престой в Любляна

.

576 ausschreibungСловенският съюз на писателите (Društvo slovenskih pisateljev) обявява възможността за 12 творчески гостувания през 2018 г. в някогашния дом на словенския писател Дане Зайц. Писател(к)и и преводач(к)и, проявяващи интерес към това предложение, могат да кандидатстват до 31 октомври 2017 г. за четириседмичен престой в разположеното в центъра на града жилище.

Печат

Гостуващи писатели: Конкурс за участие в “Reading Balkans 2018”

.

572 balkanПодкрепяните от ТРАДУКИ литературни резидентски програми в Белград, Ново Место, Прищина, Сараево, Скопие, Сплит и Тирана от 2018 г. ще бъдат подпомагани допълнително в рамките на програмите на Европейския съюз „Creative Europe“. Проявяващите интерес писателки и писатели от Югоизточна Европа (Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватия и Черна гора) могат да заявят кандидатурите си за обявените стипендии за творческо гостуване до 25 октомври 2017 г. Ще бъдат финансирани общо 21 резидентски престоя (по четири седмици) през периода 1 март – 31 юли.

Печат

Австрийска програма Artists-in-Residence 2018

.

561 residenceФедералното канцлерство на Австрия в сътрудничество с KултурКонтакт Австрия  предоставя за 2018 г. петдесет резидентски стипендии за творчески престой в страната (Виена и Залцбург). Стипендиите трябва да послужат за запознаване с австрийската артистична и културна сцена и за създаване на контакти с австрийски творци. Предлагат се посещения в галерии, ателиета и музеи, контакти с писателски и издателски кръгове, а също и достъп до музикалния живот във Виена и Залцбург.